περιπέτειες σκηνής / εικόνας

performance / live media / image adventures

mir2012
/ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Για εισιτήρια και χάρτη των περιοχών προσγείωσης του φεστιβάλ,
    δείτε την σελίδα ΟΔΗΓΙΕΣ

    Πατήστε στα ονόματα των καλλιτεχνών για να μάθετε περισσότερα

thumb_symphony_of_a_missing_room Lundahl & Seitl (SE/ UK)
Symphony of a missing room
7-13 Δεκεμβρίου

Vasistas (GR)
Play back
7 & 8 Δεκεμβρίου

Ευθύμης Θέου / Ηλέκτρα Αγγελοπούλου / Ανθή Ευστριατιάδου (GR)
Γαύδος: Το σπίτι
8, 9 & 10 Δεκεμβρίου

Άρτεμις Λαμπίρη (GR)
Ανάμεσα
9 Δεκεμβρίου

Mette Edvardsen (NO / BE)
Time has fallen asleep in the afternoon sunshine
10-13 Δεκεμβρίου

ORO-Loïc Touzé (FR) / kom.post (DE) /Cati (TR)
Autour de la Table
13 Δεκεμβρίου

Αφιέρωμα στον Ray Bradbury και στο Fahrenheit 451
11 και 12 Δεκεμβρίου


  • Πάρτυ έναρξης 7.12.2012
  • Πάρτυ λήξης 13.12.2012

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του MIRfestival 2012 είναι ελεύθερη, αλλά γίνεται με κρατήσεις, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Lundahl & Seitl (SE/ UK) Symphony of a missing room

7-13 Δεκεμβρίου /// Μουσείο Ακρόπολης

Το καλλιτεχνικό δίδυμο Lundahl & Seitl έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό να κατακτά την ευρωπαϊκή σκηνή του ζωντανού θεάματος με τα παράξενα έργα του, που είναι αδύνατον να τα κατατάξεις σε κάποιο είδος. Με ρίζες τόσο στα εικαστικά όσο και στις παραστατικές τέχνες, οι Christer Lundahl και Martina Seitl έχουν αναπτύξει μια εντελώς δική τους καλλιτεχνική γλώσσα που ανατρέπει κάθε προηγούμενο στο χώρο της περφόρμανς.

Το Symphony of a missing room πραγματοποιείται σε μουσεία και έχει ήδη παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις από το 2009. Κάθε φορά επανασχεδιάζεται για την πόλη στην οποία παρουσιάζεται. Στην Αθήνα θα παρουσιαστεί στο Μουσείο της Ακρόπολης που τιμά το MIRfestival με τη φιλοξενία του.

Μια ξενάγηση στο μουσείο μετατρέπεται σε μια απίστευτη περιπέτεια στην «αίθουσα που δεν υπάρχει» παρά μόνο στη φαντασία του θεατή. Ένα έργο τέχνης που είναι δύσκολο να περιγραφεί, μια παράξενη «περφόρμανς», ή μια αξέχαστη εμπειρία που αφορά τη σχέση μας με την τέχνη και τα μουσεία, με το όραμα, τη μνήμη και το χρόνο. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο, ποιητικό έργο που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στον θεατή, καθώς τον παρασύρει σε ένα προσωπικό ταξίδι όπου πραγματικότητα και φαντασία συγχέονται. Το έργο χρησιμοποιεί ένα προηγμένο σύστημα ασύρματων ακουστικών με 3D ήχο που καθορίζει και αναδιαμορφώνει εντυπωσιακά την αίσθηση του χώρου.

Οι πρωτότυπες και διαφορετικές οπτικές του έργου είναι πολλές: Ο θεατής είναι μέρος μιας ομάδας, όμως το ταξίδι του είναι εντελώς προσωπικό. Μέσα σ’ ένα μουσείο, όπου η βασική αίσθηση που χρησιμοποιούμε είναι η όραση, αυτό το έργο έρχεται να δώσει προτεραιότητα στην ακοή και την αφή, και μέσα από αυτές τις αισθήσεις να μας οδηγήσει στο ιδιαίτερο σύμπαν του. Για τους καλλιτέχνες η ιστορία δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον. Έτσι, καθώς ο χρόνος ενοποιείται, ένα γεγονός που συνέβη στο παρελθόν βιώνεται ως κάτι που μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Καλλιτέχνες: Lundahl & Seitl
Βοηθός καλλιτέχνις: Rachel Alexander
Ξεναγοί: Rachel Alexander, Lisette Drangert, Colin McLean, Ελένη Κατσουλάκου, Νάντη Γώγουλου, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Όλγα Δημητράκη

Το έργο Symphony of a missing room είναι παραγωγή των Lundahl & Seitl.
Η εκδοχή Symphony of a missing room - Athens είναι παραγωγή των Lundahl & Seitl και του MIRfestival, σε συμπαραγωγή με το British Council και φιλοξενείται στο Μουσείο Ακρόπολης. 
Με την υποστήριξη του Σουηδικού κυβερνητικού οργανισμού Konstnärsnämnden και της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα.

 
  • Παραστάσεις
    Από τις 7 έως τις 13 Δεκεμβρίου, με εξαίρεση τη Δευτέρα 10 που το Μουσείο είναι κλειστό, θα πραγματοποιούνται 5 παραστάσεις την ημέρα.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ:
    Οι παραστάσεις είναι μόνο για 7 θεατές κάθε φορά και διαρκούν 1 ώρα. Η κράτηση είναι απαραίτητη.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ:
    οι θεατές πρέπει να είναι ακριβείς στην ώρα προσέλευσης, δέκα λεπτά πριν από την παράσταση για την οποία έχουν κάνει κράτηση, γιατί υπάρχει μια διαδικασία προετοιμασίας.
    Η είσοδος δεν είναι δυνατή όταν ξεκινήσει η παράσταση.
  • Πληροφορίες για τις κρατήσεις
    Για λεπτομερείς ώρες παραστάσεων και οδηγίες κρατήσεων πατήστε το κουμπί ΟΔΗΓΙΕΣ
Symphony_of_a_missing_room Symphony_of_a_missing_room2
Vasistas (GR) Play back

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 21:30 και Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στις 23:00 /// Rabbithole Art and Performance Space

Το MIRfestival 2012 ανοίγει με την πρεμιέρα της περφόρμανς Play back από τους Vasistas, μιας από τις πιο σημαντικές νέες φωνές στο χώρο του ερευνητικού θεάτρου, σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη.

Ακροβατώντας ανάμεσα στο μετέωρο παρόν και την ανάμνηση, ανάμεσα στο όνειρο και την ισοπέδωση, οι Vasistas θέτουν σε εφαρμογή μια σειρά αλυσιδωτές αντιδράσεις κατάρρευσης, τραγουδώντας την εποχή μας σε playback. Η περφόρμανς, μια σχεδόν χορογραφημένη διαδοχή εικόνων και καταστάσεων, αποτελεί μέρος του υλικού ενός μεγαλύτερου πρότζεκτ για την απώλεια, την πτώση και τη μνήμη και κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο MIRfestival. Για πρώτη φορά ο πυρήνας των Vasistas διευρύνεται με δεκαπέντε Αθηναίους κάθε ηλικίας.

Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Σύλληψη και δραματουργία: Vasistas
Στο Play back επί σκηνής: Ευθύμης Θέου, Ariane Labed, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη, Ελένη Βεργέτη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Γιώτα Αργυροπούλου, Νικολέτα Ξεναρίου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Ρίτα Λυτού, Νάσος Βάσιος, Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Νατάσα Ζαγκλή, Ανδριανός Τέσας, Λία Ανδρέου, Νατάσα Παπανδρέου, Ματίνα Περγιουδάκη, Βίβιαν Κραββαρίτη, Βίκυ Μαραγκάκη.
επιμέλεια κοστουμιών: Παύλος Θανόπουλος
Συνεργασία στη δραματουργία: Χριστιάνα Γαλανοπούλου

Παραγωγή: Vasistas

Με την υποστήριξη του MIRfestival, του KOMM’N ACT και του Rabbithole Art & Performance Space.
Η ομάδα επεξεργάστηκε μέρος της παράστασης σε εργαστήρια που έγιναν κατά την ενεργοποίηση του Θεάτρου Εμπρός από την Κίνηση Μαβίλη.

  • Διάρκεια: 60’
  • Είσοδος ελεύθερη - Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες
  • Για λεπτομερείς οδηγίες κρατήσεων πατήστε το κουμπί ΟΔΗΓΙΕΣ
play_back
Ευθύμης Θέου / Ηλέκτρα Αγγελοπούλου / Ανθή Ευστριατιάδου (GR) Γαύδος: Το σπίτι

Σαββατο 8 και Κυριακή 9 Δεκεμβρίου στις 20:00 και Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στις 21:30 /// Οικία οδού Χαβρίου 7, Σύνταγμα

Πού κατοικούμε; H εντελώς ασυνήθιστη παράσταση Γαύδος: Το σπίτι των Ηλέκτρας Αγγελοπούλου, Ανθής Ευστρατιάδου και Ευθύμη Θέου, αντλεί στοιχεία από την αρχαιολογική ανασκαφή ενός προϊστορικού σπιτιού στη Γαύδο για να πραγματευτεί το σπίτι και το αίσθημα ασφάλειας που μας χαρίζει ως διακύβευμα, ως είδος υπό εξαφάνιση. Μία αφήγηση που κατασκευάστηκε για μία νησίδα στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης μεταφέρεται στην καρδιά μιας πόλης που βιώνει την απώλεια της κατοικίας καθημερινά με τον πιο έντονο τρόπο. Το σπίτι ως ζώνη ασφάλειας, ως τόπος για την παραγωγή φαντασιώσεων, ως μέρος για να ζεις και να πεθαίνεις. Μια περφόρμανς σαν ανασκαφή της έννοιας του «οίκου», που θα δοθεί μέσα σ’ ένα αθηναϊκό διαμέρισμα του Κέντρου. Μία συνάντηση της αρχαιολογίας με το σύγχρονο θέατρο που διεκδικεί μια νέα, μη γραμμική εξιστόρηση του αρχαιολογικού υλικού, ενσώματη, προσωπική και επικίνδυνη.

Από τους: Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ανθή Ευστρατιάδου, Ευθύμη Θέου
με τη συνεργασία των: Φιλίππα Καραμολέγκου, Παναγιώτη Κατσώλη, Μαριάννα Τζανή
Γραφιστική: Hong Rui Choo
Φωτογραφίες: Θοδωρής Θωμαδάκης, Χριστίνα Παπούλια
Βίντεο: Θοδωρής Θωμαδάκης, Γιώργος Νικολακάκης

Παραγωγή: Ευθύμης Θέου, Ηλέκτρα Αγγελοπούλου, Ανθή Ευστριατιάδου

 

Με τη στήριξη του Πανεπιστημίου Κρήτης και του διεπιστημονικού ερευνητικού προγράμματος της Γαύδου.

  • Διάρκεια: 40’
  • Είσοδος ελεύθερη - Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες
  • Για λεπτομερείς οδηγίες κρατήσεων πατήστε το κουμπί ΟΔΗΓΙΕΣ
gavdos_to_spiti
Άρτεμις Λαμπίρη (GR) Ανάμεσα

Κυριακή 9 Δεκ. στις 21:30 /// Rabbithole Art and Performance Space

Μετά από σπουδές και πενταετή επαγγελματική θητεία στην Ολλανδία, η Άρτεμις Λαμπίρη κατέφτασε στην Αθήνα έτοιμη να αρθρώσει τον δικό της λόγο για να μιλήσει για όλα αυτά που μας συμβαίνουν. Το χορογραφικό έργο Ανάμεσα θέτει με παιγνιώδη και ταυτόχρονα εφιαλτικό τρόπο το θέμα της πλήρους αποξένωσης και της εκμηχάνισης της ζωής βάζοντας παντού ερωτηματικά για το αν πρέπει πραγματικά να είναι έτσι… Είναι μια αναζήτηση όχι του πριν μα ούτε του μετά, αλλά του τώρα· μια παράσταση που αναπαριστά την κίνηση των εσωτερικών οργάνων μας σε περιόδους μεγάλων μεταβάσεων και συναισθηματικής ανισορροπίας. Ένας χορογραφημένος παιγνιώδης εφιάλτης για τον εκμηχανισμένο άνθρωπο. Με λίγη ελπίδα στο τέλος… που καθόλου δεν σημαίνει ότι είναι ένα τέλος!

Σύλληψη - Σύνθεση: Άρτεμις Λαμπίρη
Μουσική: TheNewBestNiagara
Ερμηνεύουν: Κάντυ Καρρά, Κωνσταντίνος Ρίζος, Μαργαρίτα Τρίκκα, Ιωάννα Χειτζάνογλου
Teaser, photos & flyer: Διονύσης Τσούσης & Σπύρος Ανδρεάδης
Ευχαριστίες: στους ανθρώπους του Κινητήρα για την αμέριστη στήριξή τους

Παραγωγή: Άρτεμις Λαμπίρη
  • Διάρκεια: 50’
  • Είσοδος ελεύθερη - Κρατήσεις θέσεων απαραίτητες
  • Για λεπτομερείς οδηγίες κρατήσεων πατήστε το κουμπί ΟΔΗΓΙΕΣ
anamesa_In_between
Mette Edvardsen (NO / BE) Time has fallen asleep in the afternoon sunshine

10-13 Δεκ. /// Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας.

Η Mette Edvardsen προέρχεται από το χώρο των παραστατικών τεχνών, όμως οι δραστηριότητές της απλώνονται και σε άλλους τομείς της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως το βίντεο, η συγγραφή και τα βιβλία καλλιτεχνών. Το έργο της με τον τίτλο Time has fallen asleep in the afternoon sunshine, ένα ποιητικό, παράξενα διαδραστικό με το κοινό έργο, πραγματοποιείται σε βιβλιοθήκες, ειδικά σχεδιασμένο για κάθε ευρωπαϊκή πόλη όπου παρουσιάζεται. Το έργο έχει ήδη παρουσιαστεί σε σημαντικές βιβλιοθήκες σε όλη την Ευρώπη.

Η ιδέα στην οποία βασίζεται το έργο προέρχεται από το τελευταίο μέρος του βιβλίου επιστημονικής φαντασίας του Ray Bradbury Fahrenheit 451. Σ’ αυτό, σε μια κοινωνία του μέλλοντος, η εξουσία θεωρεί την ανάγνωση των βιβλίων απειλή και εφαρμόζει ένα σύστημα φανατικής καύσης τους όπου αυτά εντοπίζονται. Μια κοινότητα ανθρώπων που ζουν απομακρυσμένοι κοντά στη φύση αποφασίζουν να απομνημονεύσουν ο καθένας από ένα βιβλίο για να περισώσουν την λογοτεχνική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο καθένας τους γίνεται έτσι ο ίδιος το βιβλίο. H Mette Edvardsen φτιάχνει μια μικρή τέτοια κοινότητα, μια ομάδα Ελλήνων και ξένων περφόρμερ, που θα περάσουν τέσσερις μέρες μέσα στην Εθνική Βιβλιοθήκη, όπου το κοινό θα μπορεί να τους συναντήσει. Οι θεατές, μόνο ένας για κάθε ηθοποιό κάθε φορά, θα έρθουν στη βιβλιοθήκη όχι για να διαβάσουν όπως συνήθως ένα βιβλίο, αλλά για να το συναντήσουν, να το ακούσουν να τους αφηγείται το περιεχόμενό του και να επικοινωνήσουν μαζί του. Ο κάθε θεατής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ποιο από τα 8 βιβλία θα ήθελε να συναντήσει. Είναι πιθανό οι καλλιτέχνες να προσκαλέσουν επίσης τον θεατή να αποστηθίσει κι εκείνος μια παράγραφο ενός βιβλίου ή ένα ποίημα, για να συμβάλει στη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία στις μέρες που ζούμε, θυμίζοντάς μας πόσο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε το ότι αυτό που μας καθορίζει είναι το ότι είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι και ότι πρέπει πάση θυσία να διασώσουμε τον ευρωπαϊκό ουμανιστικό πολιτισμό και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει τις πόρτες της σ’ αυτό το πρωτότυπο καλλιτεχνικό έργο στο πλαίσιο της προσπάθειάς της για εξωστρέφεια με γνώμονα τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Τα βιβλία που θα μπορεί κανείς να συναντήσει είναι:

Ιδέα: Mette Edvardsen.
Με τους: Bruno De Wachter, David Helbich, Kristien Van den Brande, Mari Matre Larsen, Mette Edvardsen, Παναγιώτα Μπιμπλή, Ειρήνη Τσάβα, Μάριος Κρητικόπουλος, Μαρία Ψαρολόγου. Παραγωγή: Helga Duchamps/ duchamps vzw και Mette Edvardsen/ Athome.
Ειδικές ευχαριστίες στους: Dubbelspel (STUK Kunstencentrum & 30CC, Leuven), Kaaitheater/ Brussels, Sarah Vanhee.

Με την υποστήριξη των: Norsk Kulturråd, Fond for Lyd og Bilde, Fond for Utøvende Kunstnere. Υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Η Αθηναϊκή εκδοχή του έργου Time has fallen asleep in the afternoon sunshine είναι παραγωγή της Mette Edvardsen και του MIRfestival, με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, της Πρεσβείας της Νορβηγίας στην Ελλάδα και του Νορβηγικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.

Τίτλος: Η φράση «Time has fallen asleep in the afternoon sunshine» προέρχεται από ένα βιβλίο του Alexander Smith και υπάρχει στο βιβλίο Fahrenheit 451 του Ray Bradbury (1953).

Πληροφορίες για τις κρατήσεις

  • Από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου, από τις 13:30 μέχρι τις 20:00, με ραντεβού ή με προσέλευση στην Εθνική Βιβλιοθήκη. Κάθε συνάντηση κρατάει 30’.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συνάντηση είναι μόνο για έναν θεατή κάθε φορά. Είναι καλύτερα να έχετε κάνει κράτηση, για να μην περιμένετε.
  • Για λεπτομερείς ώρες των ραντεβού και οδηγίες κρατήσεων πατήστε το κουμπί ΟΔΗΓΙΕΣ
mette_edvardsen autour_de_la_table4
ORO-Loïc Touzé (FR) / kom.post (DE) /Cati (TR) Autour de la Table

Εργαστήρια 10-13 Δεκεμβρίου στο Art.Act.Area

Συνάντηση αφηγήσεων: 13 Δεκ. 2012, 21:30 @ CAMP _ Contemporary Art Meeting Point

Ο Loïc Touzé είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Γάλλους χορογράφους της γενιάς του. Όμως αυτή τη φορά το MIRfestival τον προσκαλεί με ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που είναι χορογραφικό μόνο με την ευρεία έννοια του όρου. To Autour de la Table είναι ένα πρότζεκτ που επίσης ταξιδεύει από πόλη σε πόλη αναζητώντας τη γνώση και τις πρακτικές που καθορίζουν τη χρήση του σώματος σε διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια. Σε κάθε πόλη δημιουργείται μια διεθνής ομάδα φιλοσόφων, κοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων, χορογράφων και καλλιτεχνών που έχουν ως κοινό σημείο το ενδιαφέρον τους για το ανθρώπινο σώμα. Αφού ανταλλάξουν τον πλούτο της εμπειρίας τους σε επαναλαμβανόμενα εργαστήρια για αρκετό διάστημα (στην Αθήνα το έργο προετοιμάζεται από τον περασμένο Σεπτέμβρη), εντοπίζουν μέσα στην πόλη καθημερινούς ανθρώπους που έχουν να αφηγηθούν μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορά μια μετατόπιση που συνέβη στο σώμα τους στο χώρο της εργασίας τους. Η ομάδα δράσης τους προετοιμάζει ώστε την τελευταία μέρα του πρότζεκτ να μπορούν να αφηγηθούν την ιστορία τους μέσα σε λίγο χρόνο σε ένα τραπέζι με μερικούς θεατές, που μετά από μια μικρή συζήτηση θα καθίσουν σε ένα άλλο τραπέζι για ν’ ακούσουν μια άλλη ιστορία. Ο στόχος είναι όλοι οι συμμετέχοντες να γίνουν μια μεγάλη ομήγυρη που θα μοιραστεί εμπειρίες και ιστορίες με κέντρο το σώμα, τα πάθη και την ομορφιά του, στους χώρους της δουλειάς και μέσα στην πόλη. Οι καθημερινοί άνθρωποι-αφηγητές και οι ιδιότητές τους συνθέτουν έναν ιδιόμορφο χάρτη της πόλης και οι ιστορίες τους διαγράφουν τη μοναδικότητα της ζωής σ’ αυτήν.

To πρότζεκτ Autour de la Table ξεκίνησαν οι Anne Kerzerho και Loïc Touzé Παραγωγή ORO-Loïc Touzé/Nantes, με τη συμμετοχή των ομάδων kom.post/Berlin και Cati/Istanbul. Με την υποστήριξη του Institut Français και του δήμου της Νάντης (Ville de Nantes).

Η Αθηναϊκή εκδοχή του έργου Autour de la Table είναι συμπαραγωγή του MIRfestival και της ομάδας ORO-Loïc Touzé, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Institut Français de Grèce.
Το πρότζεκτ υποστηρίζουν επίσης οι χώροι Art.Act.Area και CAMP _ Contemporary Art Meeting Point

H ομάδα ΑΤΤ της Αθήνας είναι οι: Carole Douillard, Camille Louis, Anne de Sterk, Céline Cartillier, Loïc Touzé Γιάννης Αρβανίτης, Χριστιάνα Γαλανοπούλου, Νατάσα Ζούκα, Σοφία Μαυραγάνη, Μαριέλα Νέστορα, Νικολέτα Ξεναρίου, Μαργαρίτα Παπάζογλου, Αγγελική Πούλου, Sébastien Seixas, Δήμητρα Σταματίου, Κώστας Τσιούκας, Βασιλική Τσούκα.

Πληροφορίες για τις κρατήσεις

  • Η συνάντηση των αφηγήσεων «Γύρω από το Τραπέζι» θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο CAMP και θα κρατήσει περίπου μιάμιση ώρα. Θα ακολουθήσει γιορτή.
  • Στη συνάντηση μπορούν να συμμετάσχουν μόνο 50 θεατές, γι’ αυτό είναι σίγουρα καλύτερο να κάνετε κράτηση θέσης.
  • Για λεπτομερείς ώρες των ραντεβού και οδηγίες κρατήσεων πατήστε το κουμπί ΟΔΗΓΙΕΣ
autour_de_la_table autour_de_la_table2 autour_de_la_table3
Αφιέρωμα στον Ray Bradbury και στο Fahrenheit 451

Στο πλαίσιο του MIRfestival 2012 θα γίνει ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα Ray Bradbury και το έργο του Fahrenheit 451 με αφορμή το έργο της Mette Evardsen στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου σε νέα μετάφραση από τις εκδόσεις Άγρα.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει

Παρουσίαση της νέας μετάφρασης του Φάρεναιτ 451 από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ
11 Δεκ., 20:00 /// Free thinking zone

Το βιβλίο του Bradbury βρίσκεται όλο και πιο πολύ στην καρδιά των συζητήσεων για τη διατήρηση του ουμανιστικού προσώπου της ευρωπαϊκής κοινωνίας και της διατήρησης της ανθρωπιάς μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ παραμένει ένα από τα πιο ωραία βιβλία της λογοτεχνίας του φανταστικού.

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν οι
Σταύρος Πετσόπουλος, εκδότης
Βασίλης Δουβίτσας, μεταφραστής
Δημήτρης Εμμανουηλίδης, σκηνοθέτης κινηματογράφου και σεναριογράφος (με ιδιαίτερη αγάπη στην επιστημονική φαντασία)
Mette Edvardsen, χορογράφος και εικαστικός

Προβολή της ταινίας του Φρανσουά Τρυφώ Fahrenheit 451
12 Δεκ., 20:00 αν[ά]μεσα - πειραματικός χώρος

François Truffaut, Fahrenheit 451 / 1966 / 112’.
Με τους Julie Christie, Oskar Werner, Cyril Cusack

Είναι σίγουρα μια από τις πιο παράξενες ταινίες του Τρυφώ. Η μοναδική που γύρισε στα αγγλικά, με λόγο αμήχανο που βελτίωσε αργότερα στη γαλλική ντουμπλαρισμένη κόπια. Είναι ένα παράξενο βλέμμα στο βιβλίο και στον κόσμο, παραδόξως πιο ανθρώπινο και λιγότερο οργουελικό απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Στην πυρά ρίχνεται μεταξύ άλλων το ίδιο το βιβλίο του Bradbury καθώς και τα Cahiers du cinema και το σενάριο του Με κομμένη την ανάσα του Τρυφώ. Οι τίτλοι τέλους δεν είναι γραμμένοι, αλλά ομιλούνται, στο πνεύμα του περιεχομένου του βιβλίου.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει με τον τρόπο του MIRfestival: συνοδευόμενη από δύο σετ ηλεκτρονικής μουσικής εμπνευσμένα από την ταινία, τα οποία θα συνθέσουν ειδικά για το MIRfestival και θα ερμηνεύσουν μετά την προβολή ο Γιώργος Πούλιος και ο Ευθύμης Θεοδόσης.

11793141_ori fahrenheit451+film 1110