MIR FESTIVAL

περιπέτειες σκηνής / εικόνας

performance / live media / image adventures

english

ΑΡΧΕΙΟ

Το ΜΙRfestival είναι η νέα και εξελιγμένη μορφή του φεστιβάλ VIDEODANCE, που έφερε ένα νέο βλέμμα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπιζόταν η πειραματική τέχνη και το βίντεο στην Ελλάδα. Οι συντελεστές του, βασισμένοι στην εμπειρία οκτώ χρόνων και έτοιμοι για νέες περιπέτειες, ξεκινούν ένα νέο φεστιβάλ ακολουθώντας τις εξελίξεις και σύμφωνα με τις νέες ανάγκες της πόλης.

Το VIDEODANCE ξεκίνησε το 2000 ως διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού αλλά σύντομα μεγάλωσε και έγινε ένα φεστιβάλ πειραματικής τέχνης. Πραγματοποιώντας την 7η έκδοσή του το Μάιο του 2007, έφτασε να είναι ένα φεστιβάλ με θέμα το πείραμα της κίνησης και της κινούμενης εικόνας στον τομέα του φιλμ, των live media και των video-εγκαταστάσεων στο σταυροδρόμι των οπτικών και εικαστικών μέσων, του διευρυμένου κινηματογράφου και των παραστατικών τεχνών.

Tο VIDEODANCE ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2000 και ήταν το πρώτο φεστιβάλ ταινιών χορού στην Ελλάδα. Iδρύθηκε από τη Xριστιάνα Γαλανοπούλου, η οποία διατήρησε και την καλλιτεχνική του ευθύνη καθ’ όλη τη διάρκειά του. Είναι ένα φεστιβάλ που κέρδισε χρόνο με το χρόνο το πολυάριθμο κοινό του και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ στο νεανικό κοινό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, χάρις στο πειραματικό και πολύπλευρο πρόγραμμά του και στην ιδιαίτερη ταυτότητά του. Το VIDEODANCE ήταν παραγωγή του Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης (www.filmfestival.gr). Ενίσχυσε και προώθησε την παραγωγή ταινιών χορού στην Eλλάδα μέσω του project|exchange, μέσω του οποίου έγινε συμπαραγωγός σε 12 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους. Πάνω από 20.000 θεατές επισκέφθηκαν το VIDEODANCE στα 7 χρόνια της λειτουργίας του. Περισσότερες από 600 ταινίες από όλο τον κόσμο έχουν προβληθεί τα προηγούμενα επτά χρόνια με εξαιρετική επιτυχία σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη. Περισσότερα από 50 projects, παραστάσεις και εγκαταστάσεις έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Γνώρισε μεγάλη προβολή από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Οι - συνήθως βιομηχανικοί - χώροι που χρησιμοποίησε διαμορφώνονταν ειδικά για το VIDEODANCE από νέους Έλληνες αρχιτέκτονες και designers. Συνεργαζόταν με ένα δίκτυο άλλων φεστιβάλ, αρχείων και οργανισμών χορού σε πολλές χώρες. Είναι ιδρυτικό μέλος του Media and Dance festivals network.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα των επτά εκδόσεων του φεστιβάλ και φωτογραφίες από τη διοργάνωση, παρακαλούμε επιλέξτε την αντίστοιχη οθόνη.

Στo πλαίσιo του φεστιβάλ VideoDance, και υπό τη διεύθυνση της Χριστιάνας Γαλανοπούλου, από το 2001 μέχρι το 2007 λειτούργησε ένας θεσμός για την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών χορού στην Eλλάδα, το project|exchange. Το project|exchange είχε σαν στόχο να φέρει σε επαφή χορογράφους, εικαστικούς και κινηματογραφιστές προωθώντας την παραγωγή ελληνικών ταινιών χορού. Mε την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το VideoDance γινόταν συμπαραγωγός δύο νέων ταινιών χορού κάθε χρόνο κατόπιν του διαγωνισμού του project. Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεταν προτάσεις για ταινίες, από τις οποίες επέλεγε δύο μια επιτροπή αποτελούμενη από προσωπικότητες τόσο του χώρου του κινηματογράφου όσο και του χορού. Το project|exchange αποσκοπούσε στο να δημιουργηθεί μια πραγματική πλατφόρμα ανταλλαγής μεταξύ των τεχνών και των καλλιτεχνών από διαφορετικούς χώρους αλλά και στο να συμβάλει με κάθε τρόπο στην ενίσχυση και στην εκπαίδευση μιας εγχώριας σκηνής δημιουργών ταινιών χορού. Το ποσό με το οποίο ενίσχυε τις ταινέις ήταν μικρό, αλλά το κίνητρο της συμμετοχής στο project και της διάκρισης αποδείχηκε μεγάλο.
Μέσω του project|exchange, από το 2001 μέχρι το 2007 το VideoDance έγινε συμπαραγωγός σε δώδεκα πειραματικές ταινίες μικρού μήκους, μερικές από τις οποίες προβλήθηκαν σε φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.
Οι ταινίες αυτές είναι οι παρακάτω:

9:00 AM, 2001/ 9’, σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος, χορογραφία Kατερίνα Παπαγεωργίου

Frida, 2001/ 12’, σκηνοθεσία Δημήτρης Kουτσιαμπασάκος, χορογραφία Eλευθερία Pίζου.

Λίγο πριν, 2002/ 10’, σκηνοθεσία Δημήτρης Eμμανουηλίδης, χορογραφία Δάφνη Στεφάνου

Wannabees, 2002/ 10’, σκηνοθεσία Δημήτρης Mαρκαντωνάτος, χορογραφία Nίκος Λαγουσάκος

Eφιάλτες, 2003/ 12’, σκηνοθεσία Kώστας Φουρκιώτης, χορογραφία Σπύρος Mπερτσάτος

Σύντομο πρόγραμμα, 2003/ 6’, animation-σκηνοθεσία Δημήτρης Παπαδόπουλος. xορογραφία Mαριλία Xρυσοσπάθη

αω, 2004/ 13’, σκηνοθεσία Kωνσταντίνος Xατζηνικολάου (ομάδα Κίνε), χορογραφία Ίρις Καραγιάν, Μαριλένα Πετρίδου, Σάνια Στριμπάκου, Ιωάννα Τουμπακάρη.

Three times, 2004/ 11’, σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης, χορογραφία Kάτια Σαβράμη

Body wall, 2005/8’, σκηνοθεσία Μανώλης Ηλιάκης, χορογραφία Ιωάννα Τουμπακάρη, Φίλιππος Mendes-Λάζαρης

Cicha, 2005/6’, σκηνοθεσία Τερέζα Παπαμιχάλη, χορογραφία Όλια Λυδάκη

Φωνές, 2007/ 10’, σκηνοθεσία Διονύσης Τσαφταρίδης, χορογραφία Διονύσης Τσαφταρίδης, Ευδοκία Βεροπούλου, Άννα Δασκάλου.

DOWNLOVE, 2007/10’, στερεοσκοπική ταινία. Ιδέα-σενάριο Μάριος Σέργιος Ηλιάκης και Ευριπίδης Λασκαρίδης, σκηνοθεσία Ευριπίδης Λασκαρίδης, χορογραφία Ευριπίδης Λασκαρίδης, Λίνα Σακκά και Άρης Σερβετάλης.

  • _
VideoDance 2007 στο κτήριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας 112 (Πλατεία Μαβίλη)
  • _
VideoDance 2005 στη Θεσσαλονίκη
  • _
VideoDance 2004 στο Bios, Πειραιώς 84
  • _
VideoDance 2003 στο Bios, Πειραιώς 84
  • _
VideoDance 2002 στους «Φούρνους» του Στρατού, στο Πάρκο Στρατού στην Κατεχάκη
  • _
VideoDance 2001 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι
  • _

 

VideoDance 2000 στο θέατρο Ήβη
  • _